Wat beweegt Claar?

Een duurzame uitvaart voor een beter afscheid en een beter klimaat

Nadat de oprichtster van Claar zelf een paar keer afscheid heeft moeten nemen van haar dierbaren, zag zij dat dit voor zowel mens als milieu beter kan. Zo groeide het idee voor een afscheid thuis, een persoonlijke én duurzame uitvaart.

Een afscheid thuis is eenvoudig en overzichtelijk. De nabestaanden kunnen in de emotionele dagen na een overlijden in hun vertrouwde omgeving blijven, en daar op hun eigen manier en in alle rust afscheid nemen van hun dierbare. Omdat ook de crematie en een eventuele herdenking  in groter verband niet samen hoeven te vallen, kan er meer tijd worden genomen dan de wettelijke termijn van 6 werkdagen om een herdenking te organiseren. Dit verlicht de druk op de nabestaanden aanzienlijk. 

Thuis afscheid nemen betekent ook een kleinere impact op het milieu. Er zijn minder ‘bewegingen’ van een grote groep mensen. Naast de keuze voor duurzame producten en diensten, compenseert Claar ruimschoots de CO2 die met een uitvaart gemoeid is. Door het aanplanten van een boom, heeft het overlijden, naast het verdriet, ook een positieve impact op het leven.

Een duurzame uitvaart en een groene nalatenschap

CO2 compensatie

EEN KLEINE ECOLOGISCHE VOETAFDRUK VOOR EEN GROENE UITVAART

Het liefst zouden we onze diensten CO2 neutraal aanbieden maar helaas lukt dat nog niet helemaal. Daarom wordt de CO2 gecompenseerd. Om hoeveel CO2 gaat dat dan

TNO heeft in 2014 berekend dat bij een traditionele crematie gemiddeld 208 kg CO2 vrijkomt. Dit cijfer, uit een tijd dat duurzaamheid nog nauwelijks een rol speelde in de uitvaartbranche, is grondig onderbouwd en houdt onder meer ook rekening met de verplaatsingen van alle genodigden naar het crematorium. Hoewel een crematie via Claar de 208 kg CO2 dus niet zal halen, biedt dit getal wel een concreet uitgangspunt.

Door 1% van de omzet aan CO2-compensatie projecten te donderen, wordt per crematie gemiddeld 200 kg CO2 gecompenseerd.

Herinneringsboom

DE BOOM ALS SYMBOOL VOOR ONSTERFELIJKHEID EN DE CYCLUS VAN HET LEVEN

Voor ieder uitvaart die Claar verzorgt, wordt een boom geplant in naam van de overledene. Een troostende gedachte voor de nabestaanden.

Juist door de troostende symboliek, kiezen wij voor aanplant in Nederlandse bossen. Het plantseizoen loopt van november tot maart. Uiteraard hoort u van ons in welk bos een boom geplant is in naam van uw dierbare. Deze herinnering aan uw dierbare levert ook een bijdrage aan een beter milieu voor de volgende generatie. Een boom slaat per jaar namelijk gemiddeld 25 kg CO2 op.
 

Positief?

Met de aanplant van een boom die gemiddeld 25 kg CO2 opslaat plus de donatie van 1 % van de omzet, kan een crematie van Claar CO2-neutraal, en misschien zelfs wel CO2-positief, worden genoemd. Zodra bekend is naar welk project 1% van de omzet dit jaar gaat, publiceren wij dat hier.
 

Wij vertellen u er graag meer over...

Neem contact met ons op